Batthyány u. 26. Műemlék jellegű

Atlasz (görög betűkkel Ἄτλας) a görög mitológiában a titánok leszármazottja, az óriás, aki a vállán tartja az égboltot. Részt vett a titánok lázadásában az olümposzi istenek ellen, amikor megostromolta a mennyeket. Az istenek igaz, hogy csak nehezen tudtak győzni, de Atlasznak azóta örökké vállain kell tartania az égboltot. Atlasz utána halandóval csak akkor találkozott, amikor Perszeusz elment hozzá, hogy segítségét kérje, de Atlasz nem akarta elhinni, hogy Perszeusznak sikerült legyőznie Medúszát, mire Perszeusz elővette Medusza fejét, amelynek szemei kővé dermesztették Atlaszt. Atlasz feje hatalmas, égbenyúló sziklavonulattá, hegységgé változott, amely azóta is tartja az égboltot. Ez a hegység a mai Atlasz-hegység Észak-Afrikában. Róla kapta nevét az Atlanti-óceán is.

Wikipedia

Épült 1911-ben Benedek (Berger) Dezső tervei alapján. Ötemeletes bérpalota, Gonda Henrik építtette. Gonda Henrik a Magyar Tudósító című lap alapítója és szerkesztője, egy ideig a kereskedelemügyi minisztérium sajtóosztályának volt a vezetője, és a külföldi hírszolgálat szervezését látta el. 1917-től a miniszterelnökség sajtófőnöke, 1920-tól ügyvédi gyakorlatot folytatott Budapesten.
(forrás: Arcanum)

Az épület stílusa a premodern vagy a korai art deco épületek közé sorolható. Csak a Batthyány utca felőli homlokzat került restaurálásra. A homlokzaton több, a ház stílusához igazodó, geometrikus vonalvezetésű figurális épületszobor található, amely jellemző a közkedvelt építész, Benedek Dezső munkáira. Leglátványosabb a  kapu feletti előtetőt tartó Atlasz-szobrok, melynek feújítását végeztük.  Az épületet a II. világháborúban bombatámadás érte, a homlokzat és a szerkezet egy része erősen megrongálódott. 

Galéria

Elvégzett munkák

Az 1911-ben épült, ám a II. világháború alatt bombatalálatot ért épület Batthyány utca felőli homlokzata került restaurálásra, melynek során az Atlasz-szobrok felújítását végeztük.

Így készült

interaktív

Ismerje meg jobban

1015 Budapest, Batthyány u. 26.

360°-os nézet

Mozgatáshoz kattintson a képre és húzza az egérrel a képet a kívánt irányba. Közelítéshez és távolításhoz görgessen az egérrel. Teljes képernyős nézethez kattintson a kép jobb felső sarkában lévő ikonra.

Hol található

Látogassa meg

BUDAPEST időjárás

Kapcsolat

Property agent
Szatmári Gergely
Épületszobrász
Nevem Szatmári Gergely, 1994-től 98-ig tanultam épületszobrászatot. Több szakembertől tanulhattam a mesterség fortélyait, mire 26 évesen megalapítottam saját vállalkozásomat. Ennek már 15 éve, azóta sok érdekes és kihívásokban gazdag feladatot sikerült megoldanom. A kapott ár és minőség aránynak köszönhetően a partnereimből és megrendelőimből általában az első munka után visszatérő kuncsaftok válnak, és szájról-szájra terjed a jó hírem. Számomra minden munkánál elsődleges szempont az elégedett ügyfél és a szakmai maximalizmus egyaránt. Keressen bizalommal!
Referenciák megtekintése
Üzenetküldés
[contact-form-7 id="1101"]